dijous, 24 de gener del 2019

Entrada 5: Drogues: La Cafeïna

LA CAFEÏNA

1. Què es?
Fuentes de CafeínaLa cafeïna va ser descoberta l’any 1819 per l’alemany Friedrich Ferdinand, com a compost químic que formava part del cafè. Anys més tard, es va veure que la cafeïna es troba de forma natural en les fulles, arrels i fruïts de més de 60 plantes, entre d’altres, les fulles de te i guaranà, la hierba mate, les nous de cola, els grans de cafè i els grans de cacau. Encara que moltes vegades es diu teína, guaranina o mateína, en realitat són el mateix: cafeïna. La trobem en aliments processats que la contenen de forma natural i en altres productes als que s’addiciona voluntàriament.
Resultat d'imatges de begudes amb cafeina

2. Que pot produir? 
En dosis petites, produeix sensació de benestar i de vigor corporal. Augmenta la fluïdesa d’idees i la resistència a la fatiga intel·lectual. En el cos, aquesta substància té com a mecanisme d’acció el de “competir” amb les cèl·lules nervioses i en frena l’activitat i per tant endarrereix la sensació de cansament i son. Ara bé, igual de cert és que si ingerim quantitats elevades augmenta la freqüència cardíaca, intranquil·litat, tremolors, dificultat per dormir i ansietat.


3. On s'utilitza?

La cafeïna s’usa actualment com a compost aïllat per a nombroses preparacions esportives, com begudes isotòniques i gels energètics que poden millorar el rendiment. Per tant la manera de prendre-la, la dosi i el motiu són molt diferents. La cafeïna com a substància ergogènica es va retirar de la llista de substàncies prohibides l’any 2004, però tot i així hi ha estudis que demostren una millora en el rendiment després d’ingerir-ne. Cal, però, tenir sempre present que l’efecte desfatigant que provoca està íntimament relacionat amb la resta de la dieta i que també té efectes negatius.


4. Quines són les begudes amb més cafeïna?
- Chameleon Cold Brew Coffee (2160mg): Equival gairebé a 35 tasses de cafè.
- Cafè Starbucks Americano Venti (300 mg): Grans dimensions i proporcions de cafeïna.
- 5h Energy Shot (220 mg): Beguda energètica molt concentrada que guanya popularitat. 
- Cafè Dunkin Donuts (216 mg): Dosi de cafeïna molt substancial.
- Monster, Nestea, Coca-Cola, Pepsi, te, Red Bull, mate, cafè McDonald’s, RockStar...
- Tot i això moltes companyies, han creat begudes com la Coca cola i la Pepsi sense cafeïna.

5. La droga més psicoactiva del món:
La droga psicoactiva més consumida del planeta (5.000 milions d'habitants diaris) es la cafeïna. La dosis letal de cafeïna està a 10g tot i que es pràcticament impossible consumir tanta quantitat, si més no amb cafè. El fetge humà. reacciona a la cafeïna com si fos verí però com que no pot despendre de totes les molècules, algunes van a parar el cervell.

6. "Polvo de cafeïna", la nova droga que mata a joves a EUA
Una poderosa i mortal droga està concentrant l'atenció als Estats Units, i no parlem ni de l'heroïna, la cocaïna... sinó del "polvo de cafeïna" en que una cullerada equival a 28 tasses de cafè, pel que pot provocar una sobredosis accidental. La preocupació, va començar després de diverses morts el 2014. Es tracte de Logan Stiner, un jove de 18 anys que va morir després de consumir aquest "polvo" per augmentar la seva energia, després de tres dies de la seva de graduació de Batxillerat. I James Wade Seatt, un jove de 24 anys que també va morir després de veure's una beguda amb molta cafeïna. Segons molts experts, el problema es, la majoria de vegades, que no sabem el que realment estem consumint.

7. Nivells de sensibilitat a la cafeïna: 3 nivells segons la persona:
- Hipersensible: reaccionen a la cafeïna en dosis petites menors a 100mg.
- Nivell Mitjà: majoria de població al voltant dels 200mg-400mg, i no presenten problemes per dormir.
- Hiposensibilitat: Grup difícil de trobar (10%) i necessiten dosis molt elevades, a més 500mg